Συχνές ερωτήσεις

Το παιδί μου φοιτά σε αγγλόφωνο Νηπιαγωγείο. Μπορεί να φοιτήσει στο Δημοτικό σας; Δεν θα μπερδευτεί εφόσον έχει αρχίσει με τα αγγλικά;

Απάντηση

Τα παιδιά έχουν μεγάλη ικανότητα να μαθαίνουν και άλλες γλώσσες εκτός της μητρικής τους, ιδίως όταν είναι μικρά. Όσο πιο μικρά είναι, τόσο πιο εύκολο είναι γι’ αυτά. Βασική προϋπόθεση είναι κάθε πρόσωπο να μιλάει μόνο μία γλώσσα και να μη χρησιμοποιεί και τις δύο. Η αρχή μας στο Neue Schule Athen είναι: “Eine Person, eine Sprache” (ένα πρόσωπο, μία γλώσσα). Αυτό που αναστέλλει τη διαδικασία εκμάθησης είναι το γεγονός ότι ο ενήλικας συχνά «αλλάζει γλώσσα» και απευθύνεται στο παιδί στη μητρική του γλώσσα για να διευκολύνει την επικοινωνία μαζί του.

Το γεγονός ότι το παιδί σας ήδη έχει έρθει σε επαφή με την αγγλική γλώσσα είναι ιδιαίτερα θετικό. Θα έχει αναπτύξει τις  ικανότητες εκείνες που θα το διευκολύνουν στην εκμάθηση και της γερμανικής γλώσσας.

Το  παιδί μου θα πάει στη Β΄ τάξη, αλλά δεν γνωρίζει γερμανικά. Μπορεί να φοιτήσει στο σχολείο σας;

Απάντηση

Στο σχολείο μας εφαρμόζουμε τη διαφοροποιημένη διδασκαλία στα εξής μαθήματα: Γλώσσα, Μαθηματικά, διδασκαλία γερμανικής και αγγλικής γλώσσας. Πριν αρχίσουμε να διδάσκουμε στα παιδιά τη γερμανική γλώσσα (πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς αλλά και τις πρώτες μέρες του σχολείου), ελέγχουμε το επίπεδο κατανόησης και έκφρασης κάθε μαθητή. Σε μεγαλύτερες τάξεις ελέγχουμε το λεξιλόγιο, τη γραμματική,  την ορθογραφία, την κατανόηση κειμένων κ.α. Τα παιδιά που μιλούν τα γερμανικά ως μητρική γλώσσα διαχωρίζονται από τα παιδιά που μαθαίνουν τα γερμανικά ως ξένη γλώσσα. Χρησιμοποιώντας τη διαφοροποιημένη διδασκαλία θέτουμε τους εκπαιδευτικούς στόχους για κάθε μαθητή ξεχωριστά ανάλογα με τις ικανότητές του και τις ιδιαίτερες μαθησιακές ανάγκες του. Για μας στο Neue Schule Athen προτεραιότητα έχει ο κάθε μαθητής ξεχωριστά και όχι η τάξη ως σύνολο. Αυτό ειδικότερα σημαίνει ότι τα βιβλία επιλέγονται και οι ασκήσεις δημιουργούνται από τον καθηγητή γερμανικής γλώσσας για το μαθητή ανάλογα με τους στόχους που έχουν τεθεί γι’ αυτόν.

Απαντάμε στις ερωτήσεις σας

Στείλτε μας τις απορίες σας και εμείς θα σας απαντήσουμε μέσα από αυτή τη σελίδα

14 + 10 =

Ο μικρός μας γιος θα φοιτήσει στην Α΄ τάξη. Δεν γνωρίζει καθόλου τα γράμματα, γιατί στο Νηπιαγωγείο όπου πηγαίνει έχουν αυτή τη φιλοσοφία και συμφωνούμε και εμείς με αυτή. Δεν θα δυσκολευτεί πολύ να μάθει να γράφει και στα γερμανικά από την Α΄ κιόλας τάξη;

 Απάντηση

Στην Α΄ Δημοτικού τα παιδιά πρέπει να κατακτήσουν το μηχανισμό γραφής και ανάγνωσης στη μητρική τους γλώσσα. Είναι μια διαδικασία επίπονη και επίμονη επειδή το παιδί χρειάζεται να έχει αναπτύξει πολλές ικανότητες, όπως οπτική μνήμη, φωνολογική ενημερότητα, γραφοκινητικό συντονισμό, ταχεία ανάκληση συμβόλων, ακουστική διάκριση κ.α.

Στο Neue Schule Athen ξεκινάμε τη γραφή και την ανάγνωση της γερμανικής γλώσσας στη Β΄ τάξη, όχι νωρίτερα. Στην Α΄ τάξη ασχολούμαστε μόνο με την επικοινωνία, θέτοντας ως στόχο μέσα από ευχάριστες και δημιουργικές δραστηριότητες τα παιδιά να κατανοήσουν βασικές δομές πρότασης και καθημερινό, βασικό λεξιλόγιο.

Η κόρη μου άργησε να μιλήσει και κάνει λογοθεραπεία εδώ και ενάμιση χρόνο. Δεν έχει πλέον κανένα πρόβλημα αλλά δεν είμαι σίγουρη αν μπορεί να έρθει σε ένα δίγλωσσο σχολείο. Τι με συμβουλεύετε;

Απάντηση

Ένα παιδί μπορεί να κάνει λογοθεραπεία για πολλούς λόγους. Ο άνθρωπος που είναι κατάλληλος να μας απαντήσει σε αυτό είναι ο ίδιος ο λογοθεραπευτής του παιδιού, ο οποίος γνωρίζει τη δυσκολία. Μας ενδιαφέρει το σχολείο να ταιριάζει στο παιδί σας και όχι το αντίστροφο. Θέλουμε μέσα στο σχολείο μας κάθε παιδί να αισθάνεται όμορφα. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το πρόγραμμα που προσφέρουμε να ταιριάζει στο παιδί. 

Στο σπίτι μας δεν μιλάει κανένας γερμανικά.  Πρέπει να πάρουμε κάποια καθηγήτρια για τις εργασίες που θα έχει στο σπίτι;

Απάντηση

Το γεγονός ότι δεν γνωρίζετε γερμανικά σημαίνει ότι δίνετε τη δυνατότητα στο παιδί σας να σας «ξεπεράσει» από πάρα πολύ μικρή ηλικία. Θα πρέπει να συνηθίσετε στην ιδέα ότι ο γιος/η κόρη σας σε λίγα χρόνια θα γνωρίζει και θα κάνει πολλά πράγματα που εσείς δεν γνωρίζετε. Αλλά αυτό δείχνει και την εξέλιξη μέσα στην ίδια σας την οικογένεια.

Σε καμία περίπτωση δεν θα χρειαστείτε κάποιον να βοηθάει το παιδί στο σπίτι. Οι δάσκαλοι είναι υπεύθυνοι γι’ αυτό. Αν ένα παιδί δεν έχει μάθει ή καταλάβει κάτι, την επόμενη μέρα ο εκπαιδευτικός θα του το εξηγήσει. Αν έχει κενά λόγω απουσίας, όταν το παιδί θα γυρίσει πάλι στο σχολείο, ο δάσκαλος θα το βοηθήσει να τα καλύψει. Η εργασία των παιδιών είναι ευθύνη των δασκάλων. Οι γονείς ενημερώνονται και συνεργάζονται με τον εκπαιδευτικό όταν υπάρξει ανάγκη.

Ο σύζυγός μου είναι Αυστριακός. Μιλάει στο παιδί γερμανικά από τη μέρα που γεννήθηκε. Τώρα είναι στο Προνήπιο σε ένα ελληνικό δημόσιο σχολείο. Δεν θα είναι βαρετό το μάθημα μαζί με παιδιά που δεν γνωρίζουν γερμανικά;

 Απάντηση 

Αν έχετε επιλέξει το παιδί σας να φοιτήσει στο Neue Schule Athen, την ώρα της εκμάθησης της γερμανικής γλώσσας θα μπορεί να παρακολουθήσει το τμήμα που απαρτίζουν παιδιά που έχουν ως μητρική γλώσσα τα γερμανικά. Στο τμήμα αυτό τα παιδιά διδάσκονται τη γλώσσα σαν να φοιτούν σε ένα γερμανικό σχολείο. Τα βιβλία επιλέγονται ανάμεσα σ’ αυτά που προτείνονται στις αντίστοιχες τάξεις της Γερμανίας.

Τα γερμανικά σχολεία είναι αυστηρά.  Έχουν πειθαρχία. Πόσο αυστηρό είναι το δικό σας το σχολείο;

 Απάντηση

Οποιαδήποτε ομάδα για να λειτουργεί αρμονικά πρέπει να διέπεται από κανόνες, οι οποίοι είναι κατανοητοί και σεβαστοί από όλους. Η τήρηση των προσυμφωνημένων κανόνων δημιουργεί ασφάλεια στα παιδιά. Οι εκπαιδευτικοί  βοηθούν τα παιδιά ώστε να τηρούν τους κανόνες αυτούς. Τα παιδιά που δεν έχουν ένα συγκεκριμένο πλαίσιο για να κινηθούν προσπαθούν να το φτιάξουν τα ίδια και αυτό είναι πολύ δύσκολο γιατί τους λείπει η εμπειρία για να το κάνουν. Τους ζητάμε ουσιαστικά να αναλάβουν το ρόλο του ενήλικα. Το σχολείο μας δεν είναι αυστηρό. Είναι δίπλα σε κάθε παιδί και το βοηθάει στην ανάπτυξή του τη γνωστική, την κοινωνική και τη συναισθηματική.

 Το σχολείο σας δίνει μεγάλη βαρύτητα στη γερμανική γλώσσα και, απ’ ότι έχουμε ακούσει, θέλετε οι μαθητές σας να φοιτήσουν στη Γερμανική Σχολή. Αν το παιδί δεν τα καταφέρει, τότε ποια είναι η συνέχεια;

 Απάντηση

Το σχολείο μας ακολουθεί το Αναλυτικό Πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και τους στόχους που αυτό θέτει για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Χρησιμοποιούμε τα βιβλία και καλύπτουμε την ύλη όπως κάθε άλλο ελληνικό σχολείο. Η διαφορά μας είναι ότι δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στην εκμάθηση της γερμανικής γλώσσας και εφαρμόζουμε καινοτόμα προγράμματα για τη διδασκαλία της. Στόχος μας είναι οι μαθητές μας να μάθουν τη γλώσσα αυτή όσο το δυνατό πιο φυσικά και αβίαστα. Επίσης, τα παιδιά ζουν και εργάζονται σε ένα έντονα διαπολιτισμικό περιβάλλον. Όλα αυτά τα οδηγούν στο να νιώθουν τη γερμανική γλώσσα και το γερμανικό πολιτισμό οικείο, χωρίς να υπολείπεται στο ελάχιστο η σύνδεσή τους με τη χώρα μας και την πολιτισμική μας κληρονομιά.

Αν η οικογένεια θέλει και το παιδί μπορεί, έχει τη δυνατότητα να δώσει εξετάσεις για την εισαγωγή του στο Γυμνάσιο στη Γερμανική Σχολή Αθηνών. Το περιβάλλον θα τού είναι οικείο λόγω της συνεχόμενης επαφής όλα τα χρόνια του Δημοτικού με τα γερμανικά. Το σχολείο μας δίνει ιδιαίτερη  βαρύτητα στην προετοιμασία των παιδιών που θέλουν να φοιτήσουν στη ΓΣΑ. Πιστεύουμε ότι όταν βάζουμε ένα παιδί σε αυτή τη διαδικασία πρέπει να είμαστε και σίγουροι ότι θα επιτύχει. Είναι πολύ μικρά τα παιδιά και δεν έχουν ακόμα αναπτύξει τις άμυνες που χρειάζονται για να διαχειριστούν μία πιθανή αποτυχία.

Αν όμως δεν επιθυμείτε τη φοίτηση του παιδιού σας στη Γερμανική Σχολή, μπορεί να συνεχίσει σε οποιοδήποτε άλλο δημόσιο ή ιδιωτικό, ελληνογερμανικό ή όχι, σχολείο της χώρας. Στην Στ΄ τάξη μπορεί να συμμετέχει σε εξετάσεις για να αποκτήσει ένα από τα διπλώματα του Goethe Institut ή το Deutsches Sprachdiplom I, το οποίο θα πιστοποιεί και τις γνώσεις του στη γερμανική γλώσσα.

Οι εγγραφές ξεκίνησαν!